Vili Korošec

Referenca
Praktično delo - Maturant opservatorija za glasbo
Prejemnik reference 2016

Področje dela: Praktično delo – Maturant opservatorija za glasbo

Harmonikar Vili Korošec se je rodil leta 1997 v Slovenj Gradcu. Harmoniko je začel igrati pri sedmih letih v Glasbeni šoli Radlje ob Dravi, kjer je uspešno zaključil pet razredov nižje glasbene šole, šesti razred in s tem nižjo glasbeno šolo pa je z odliko dokončal v Mariboru pri profesorici Marjetki Minič.

Ob tem se je zadnje leto pripravljal tudi na sprejemni izpit za Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, ki ga je uspešno opravil. V šolskem letu 2015/2016 pod mentorstvom profesorja Klemna Lebna uspešno zaključuje četrti letnik Konservatorija. Kot solist ter komorni glasbenik redno koncertira, izvaja samostojne recitale in se uveljavlja v različnih zasedbah pri nas in drugod po Evropi. V letu 2014 je nastopil kot solist na 50. jubilejnem koncertu kitarskega orkestra Ljudmila Rusa v Slovenski filharmoniji, igral pa je tudi z različnimi orkestri, med njimi tudi z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter s simfoničnim orkestrom RTV. Izpopolnjeval se je pri mojstrih, kot so Stefan Hussong, Geir Draugsvoll, Mie Miki, Lars Holm, Jürgen Wunn, Vincent Lhermet, Klemen Leben, Simone Zanchini, Ivano Battiston, Veli Kuajal, Mika Väyrynen, itd.

Vili Korošec se je udeležil številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je praviloma posegal po najvišjih mestih. Leta 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja Svirel, kjer je postal zmagovalec v kategoriji solo harmonika po odločitvi priznane mednarodne komisije, v letu 2016 je postal finalist evrovizijskega tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije. Njegovi posnetki bogatijo razne arhive radijskih in televizijskih hiš (RTV Slovenija, Radio ARS, Radio Koper ter mnogih drugih).