Mr Tomaž Kozlevčar

2014

AMBASSADOR OF KNOWLEDGE
Music producer, Composer and Conductor
Year receipt of recognition 2014

Skladatelj in aranžer, glasbeni producent in dirigent, pevec in pianist Tomaž Kozlevčar je svoje prvo glasbeno delo ‘Ljubezen iz šolskih dni’ zapel na vinilni single plošči leta 1974, danes pa njegov glasbeni opus obsega okrog 500 avtorskih in soavtorskih del. Med njimi so verjetno najbolj znane priredbe gospela in spirituala iz zadnjih dveh desetletij ustvarjanja z NEW SWING QUARTET-om, vpadljive vokalne skladbe za ritmični zbor PeRpEtUum JazZiLe, ki mu je dirigiral in ga umetniško vodil vse do svetovne prepoznavnosti, in skladbe s prvih plošč nekaterih slovenskih solistk in skupin kot so Alenka Godec, Marta Zore, Irena Vrčkovnik, Pop Design, PINOCCHIO. Zapel in zaigral, priredil in posnel je glasbo za filma ‘Poletje v školjki’ I. in II. Vplivno deluje tudi na ‘a capella’ jazz in pop področju, saj vodi strokovno žirijo na festivalih ‘SREDI ZVEZD’ v Žalcu (Slo) in ‘VOCAL MARATON’ v Reki (Cro), kjer vodi tudi masterclass vokalnih skupin in zborovske delavnice. Deluje tudi kot glasbeni producent nekaterih vokalnih skupin, XPLOZION, Vox Arsana in TIMETOTIME.

Na seznamu mojih oderskih in studijskih sodelovanj najdemo tudi Nušo Derenda, Regino, Heleno Blagne, Josipo Lisac, Oliverja Dragojeviča, Ota Pestnerja, Alfija Nipiča, Slavka Ivančiča, Mirana Rudana, Jana Plestenjaka, Zorana Predina, 6pack čukurja, Grego Avsenika, Bit, Divas…

Uglasbil sem tudi otroško poezijo Neže Maurer in priredil več slovenskih ljudskih pesmi, koncertiral sem tudi z Golden Gate Quartetom, The Brown Sisters, The Ladies of Song in z Wardom Swinglom (USA), BR6 (BR), The Real Group (SE), Man Sound-om (UA), aranžiral in produciral tudi za Walterja Schachnerja (A), Vocalico (I), Shirlie Roden (GB), snemal sem z Janezom Lotričem, Mojco Zlobko, Juanom Vasletom, Janijem Golobom, Ratko Divjak Bandom, pa z Big Bandom in s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big Bandom HTV, Ljubljanskim godalnim kvartetom, APZ Tone Tomšič in se kalil celo ob Bojanu Adamiču, Jožetu Privšku in Miljenku Prohaski.

Sodeloval sem na festivalih Ema, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca, Orion, Festival Ljubljana, Lent, festival Groblje, Splitski in Opatijski festival, Zagreb Jazz Fair Piazza Grande ter Jazz Fest Novigrad (dvakratni dobitnik hrvaške glasbene nagrade ‘Porin’), MESAM (YU), Euromusica Linz in Vokal-Total Graz (A) (večkratni dobitnik Ward Swingle Award), Panjevjezis Jazz Festival (LT), Festival nemega filma Pordenone in Festival božičnih pesmi Udine (I), Congregation of Southern Baptist Churches (USA), IVGF Tillburg (NL) (diploma ‘Phill Matson’s Arranging Masterclass’), Fool Moon (H), VoiceMania (A), Vocal Zone (UA), World Choir Games 2008 (zlati odličji v jazz in pop kategoriji), The Real A Capella Festival (SE) (‘A Capella Arranging Master Class’ with ‘The Real Group’)… Rad se spominjam koncertnih turnej in nastopov na nacionalnih TV hišah v vseh sosednjih državah in drugod po Evropi, nepozabna je bila dvomesečna koncertna turneja in TV nastop na CBN v ZDA ali enomesečna turneja v Argentini in Braziliji ter na otvoritvi African Music Awards v Londonu. Poleg številnih nagrad in priznanj doma in v tujini sem s skupino New Swing Quartet tudi eden najmlajših dobitnikov ‘Viktorja’ za življenjsko delo ter ‘Viktorja’ za posebne dosežke s Perpetuum Jazzile.

V svojih plodnih desetletjih sem vedno prepletal in dopolnjeval ustvarjalsko, poustvarjalsko in glasbeno- producentsko dejavnost, pri svojem ustvarjanju pa rad črpal tako iz resne kot iz zabavne glasbe in jazza. Pravzaprav presegam navidezne bariere med glasbenimi zvrstmi in glasbo vrednotim zgolj po kriteriju kakovosti.