mag. Bojan Mavsar

2019

AMBASSADOR OF KNOWLEDGE
Academic sculptor
Year receipt of recognition 2019

Akademski kipar Bojan Mavsar se je leta 1957 rodil v Brežicah, že kar nekaj časa pa je Vrhnika njegov drugi dom. Na starih fotografijah ohranjeni portreti pisatelja Ivana Cankarja so tako med drugim že kmalu postali njegov umetniški navdih, še toliko bolj pa je ta motivika zaznamovala njegov ustvarjalni opus v obdobju, v katerem so se začeli Vrhničani pripravljati na obeležitev letošnje stolete obletnice Cankarjeve smrti.

Vodi galerijo MMG, organizira in vodi mednarodni kiparski simpozij forma v (Vrhnika). Sodeluje na različnih mednarodnih likovnih srečanjih – simpozijih. Pobudnik in soorganizator projekta »MOVEMENT« (Potujoča likovna razstava v ZDA), član kluba lions international. Izdelal je rekonstrukcijo Homoerektusa za razstavo v RIJKS muzeju v Amsterdamu, udeležen v formi vivi Kostanjevica na Krki 2019.


Academic sculptor Bojan Mavsar was born in Brežice in 1957, and Vrhnika has been his second home for quite some time. The portraits of the writer Ivan Cankar preserved in old photographs soon became his artistic inspiration, among other things, and this motif marked his creative work even more during the period in which the people of Vrhni began to prepare for the commemoration of this year’s centenary of Cankar’s death.

Vir; https://prvi.rtvslo.si/podkast